BBNC Pandora-Kim Sun-Hyun & Song Geum Jin door Johanna Ans

BBNC Pandora-Kim Sun-Hyun & Song Geum Jin door Johanna Ans

Het eerste deel in deze serie, gewoon door stom toeval, als tweede gepakt om er mee aan de slag te gaan. Als je mijn bevindingen hebt gelezen over deel 2 “Dromenland”, weet je dat ik niet helemaal de weg kon vinden in dat boek, mijn materiaal vond ik niet helemaal top wat ik had gebruikt, maar ook de tekeningen vond ik te fijntjes…. Misschien is het maar goed, dat ik “verkeerd om” heb gekozen… want dit deel “Pandora”, geeft me toch een geheel ander gevoel!

Ik ben natuurlijk begonnen met het boek doorbladeren, en goed gekeken naar de platen met in mijn achterhoofd mijn bevindingen van het Dromenland boek…. Veel platen zijn verdeeld over 2 pagina’s, maar wel een goede overgang in het midden! Het boek vouwt zich prima open, dus je kunt goed tot aan het midden kleuren.

Ik ga jullie eerst wat voorbeelden uit het boek laten zien, dat lijkt me een goede start voor mijn materialentest…want dat is precies wat ik ga doen in dit review, andere materialen gebruiken dan in mijn eerste review over Dromenland.

Normaal stoor ik me best aan de grote witte vlakken in een tekening, maar dat heb ik bij deze platen dus helemaal niet. Nee, ik denk niet eens aan zelf intekenen, maar meer aan de mogelijkheden die je kunt hebben met inkleuren van de achtergrond, een mooie zonsondergang, of een helverlichte maan in een diepblauwe nacht…. of misschien nog wel iets anders!

Wanneer een plaat wel in zijn geheel op 1 pagina staat, word deze tekening steeds vergezeld van een leuke sprookjesachtige tekst op de andere pagina, een quote of een klein verhaaltje…leuk extraatje om je fantasie te prikkelen…want dat is volgens de makers van dit boek hun doel! Maar laat ik maar eens gaan kleuren, te beginnen met de Faber Castell Polychromos, jullie weten intussen dat dat niet mijn favoriete potlood is, ik heb er denk ik gewoon geen klik mee… maar de enkele ingekleurde platen die ik heb gezien op de kleurpagina’s zijn wel met die potloden gedaan!

Ik ben er dan dus ook geheel niet tevreden over, ik ben wel tot 7 laagjes potlood gegaan, maar het dekt gewoon niet mooi…ja, ik kan natuurlijk heel hard gaan drukken op het potlood, maar dat is niet mijn stijl… luisterend naar mijn eigen tekst die ik steeds schrijf: “Het is de hand die kleurt niet het materiaal”, blijkt voor mij dus, dat mijn hand niet geschikt is voor de Polychromos….hoe hard ik ook mijn best doe.
Ik kleur mijn eerste aal in met de Koh-I-Noor Polycolor, en die vind ik dus stukken fijner! Het “zeewier” kleur ik in met de Koh-I-Noor Mondulez, een aquarelpotlood, en daar ben ik dus helemaal happy mee, hoe het kleurt, en hoe het verandert na het gebruik van de waterbrush.


Het Polychromos deel laat me niet los dus ik ga maar eens wat “kunstgrepen” toepassen op mijn ingekleurde werk, heb ik dat gelijk ook getest op het papier.  Het eerste deel blend ik met het Prismacolor blenderpotlood, geeft gelijk een heel ander beeld, het tweede deel van de rok doe ik met de Tombow Dual Brush pen, de blenderpen dus, ook dat pakt goed uit, en dan ga ik iets doen, wat geheel tegen mijn gevoel indruist, namelijk met Vaseline. Het resultaat mag er zijn, maar dat daarna dat stuk zo stroef aanvoelt vind ik niet prettig…ik blijf er steeds aan “hangen” met mijn mouw als ik verder in de plaat aan het kleuren ben. Terug in het medicijnkastje dus!

De bovenste aal ga ik inkleuren met Prismacolor kleurpotloden, wax doet het dus heerlijk met mijn handen, kleuren mengen zich fijn met elkaar, ik ben tevreden. Dan het “zeewier” kroontje van de lieflijke jongedame, laat ik dat eens doen met Derwent Inktense… daar dat anders best een stug potlood is met kleuren, doet dit het dus heel erg goed op dit papier! En die inkt word echt wel intense hoor, superkleuren!

Laat ik voor de speelkaarten en de bubbels mijn Derwent Coloursoft er eens bijpakken, een potlood wat ik eigenlijk weinig gebruik, maar wat ga ik daar op terugkomen, ik denk dat ik het ideale potlood voor mij voor dit boek heb gevonden nu, ze gaan echt super!

20161230_110321Nu word ik nieuwsgierig naar het wat grovere materiaal, ik wil er mijn Caran d’Ache Neocolor 2 bij pakken, en wauw, ben ik daar effe blij mee… ik heb er nu “maar” een aal mee gedaan, maar het nodigt mij uit er beslist ook een hele plaat mee te gaan doen!

Na gebruik van de waterbrush is er geen hobbeltje of bobbeltje te zien, dus dit boek leent zich ook perfect om geheel in aquarel te gaan werken, ook een uitdaging voor mij eens te gaan doen…mijn skills zijn niet zo best hoor, maar wie niet oefent komt ook nergens! Als laatste wil ik nog een pastelpotlood gaan gebruiken, en wel mijn Van Gogh Pastelpotloden, daar ga ik meneer Konijn eens mee aanpakken!


Het pastelpotlood pakt prima, het laat zich met een doezelaar heerlijk blenden, en goed in de hoekjes drukken, waardoor ik ondanks de grove pastelpunt, toch alles kan raken….  En nu? De achtergrond…. ik ga eens beginnen met kleurpotlood, en wel de Marco Raffine, een harder lowbudpotlood, met een wel heel mooi kleurenpalet. Ze blijven licht op dit papier, zelfs met iets meer druk, mengen wel prima! Maar ook hierop ga ik wat “kunstgrepen” loslaten, met de Tombow blenderpen, het Prismacolor Blenderpotlood en de Letraset Promarker Blender.

Ik heb besloten geen gehele achtergrond in te kleuren, ik ben tevreden zoals het is, ik wil alleen nog iets doen met het grote witte vlak…en wel een tekst… met de Riverdale krijtstiften geschreven (die kreeg je bij de kerstpostzegels, en ik vind ze geweldig, op mijn deuren, mijn ramen, maar dus ook op papier). Een mal erbij gepakt om met Van Eijck Pastelkrijt nog wat bouwstenen te maken…. Ik hoop dat ik jullie allen een goed beeld heb gegeven van de verschillende materialen, wat het doet op papier, maar vooral wat het doet vanuit MIJN handen…want voor jou kan het heel anders zijn!

20161230_132111

Ik vind dit boek mooier dan het Dromenlandboek, waarom? Geen kopieer en plak onderdelen, alles is getekend, zelfs de kleine tekeningetjes bij de tekstjes zijn niet uit de grote naastgelegen plaat gekopieerd, dit boek is meer puur! En de platen zijn gewoon mooi, zoveel details, schitterend lijnwerk… hier ga ik echt nog mee verder!

Wil jij nu zelf ook in dit mooie boek “Pandora” aan de slag, dan kun je dat hier bij BBNC Uitgeverij rechtstreeks bestellen!

Dit waren weer “Helpende Handen” voor Wendy Kleurt door Johanna Ans

 

Geplaatst in: Home