BBNC Landleven door Johanna Ans

Wauw, wat handig! Dat is mijn eerste indruk van dit kaartenboekje van flink formaat. Het is een A5 formaat, dus grote kaarten om in te kleuren, met een ringband waardoor je niet gelijk de kaart eruit hoeft te halen om gemakkelijk te kunnen kleuren. je slaat je bladzijdes gemakkelijk om of kunt zelfs gewoon je boek dubbelvouwen!

20161224_141505-1 Er valt me gelijk ook iets op bij het maken van de foto van de kaft! Voorop staat met 32 ansichtkaarten en achterop staat 30 kleurplaten…natuurlijk moet ik dan tellen hè, welk aantal het nu is…. het zijn er echt 32!
Laten we eens gaan bladeren en een kleine impressie maken van de inhoud.

Van heel fijne lijnen, naar gedetailleerd, tot een “oude” bekende plaat naar grove lijnen. Dus voor iedere kleurder zeker een bijpassende lijnen stijl. Sommige platen standvastig met 1 dikte lijnwerk, terwijl andere platen juist ook een mix van lijndiktes heeft. Leuk effect dus!

Maar ik ga me eens een plaat uitzoeken om in te kleuren, en ik kom uit bij dit leuke roodborstje, een beeld wat ik op deze manier ook heel vaak in mijn eigen tuin heb gezien. Ik ga kleuren met Bruynzeel Rijksmuseum potloden, ik heb de Rembrandt doos van 50 kleuren met een prachtige afbeelding van de Nachtwacht erop. Een potlood wat met een scherpe punt prima “harde” lijnen kan maken, maar waar ik dol op word wanneer ik juist een plat kleurvlak heb gecreëerd, omdat het dan heerlijk zacht weg kleurt! Kleuren mengen zich onderling prima, gewoon, door laagjes over elkaar te kleuren!

Lekker relaxed ingekleurd, zonder kunstgrepen, geen moeilijke fratsen, constante hand van zacht inkleuren. Ook om te testen of de kleuren dan nog net zo intens zijn… hard drukken maakt je kleur namelijk wel “hard en aanwezig”, maar niet intenser, veel dunne laagjes wel! Ik ben blij met mijn eindresultaat!

20161225_123716-1 Op naar mijn volgende plaat maar eerst ga ik jullie nog enkele blanco platen laten zien…

Weer geheel verschillend van stijl dan de anderen die ik je liet zien….die laatste trekt mijn aandacht….maar ook mijn frustratie, want zie ik dat nu goed? Ik ben me er van bewust, dat er tegenwoordig ook veel digitaal getekend word, gekopieerd en geplakt ook, om een plaat te vullen, de vraag voor mij is nog steeds, maakt dan de tekenaar de fouten of de uitgever…. Als de tekenaar de fout maakt, betekend dat voor mij dat hij niet goed naar eigen werk kijkt, als de uitgever, in dit geval BBNC een plaat kant en klaar “aankoopt” zonder te kijken naar het lijnwerk, zijn in mijn ogen beiden partijen niet goed bezig. Ik laat jullie zien wat ik bedoel.

“Maar” twee vogeltjes op de plaat, die toch echt als eerste de aandacht trekken, als het dan toch knippen en plakken is, zorg dan dat het vogeltje er helemaal op staat! Kijk hoe de rozen over en door elkaar heen zijn “geplakt”, dit zijn geen lijnen die je als “transparant” kunt inkleuren, welk patroon ga je dan volgen? Ik kan deze fout niet meer loslaten en lekker gaan kleuren dus. De tekenaar die dit doet, kan in hetzelfde programma waar hij in werkt, de lijnen wegwerken die overbodig zijn, als hij diegene is die de plaat op deze manier aanlevert! Klakkeloos kopieren, is dus ook zonder pardon het kopieren van fouten! Aan BBNC geef ik mee, controleer aub het lijnwerk goed voor dat je dit aankoopt, of nog erger, drukt! Deze kaart is voor mij dus geen kaart meer om gezellig te gaan inkleuren…maar heb hem nu dus gebruikt om mijn frustratie te laten zien…Ik kan me niet voorstellen dat het andere kleurders NIET stoort als je er bij uitkomt! Deze plaat scheur ik dan ook uit het boekje, heb ik gelijk de perforatierand getest… en dat uitscheuren gaat dus perfect! Ikzelf kies er wel altijd voor om eerst de perforatierand te knikken, aan beide zijden dus eerst even vouwen…

20161225_142144

Maar, dat neemt niet weg, dat dit nog steeds een erg leuk kaartenboekje is, dus ik ga gauw beginnen aan mijn volgende plaat. Ik  ga kiezen voor “natte” materialen, en ik ga niet flauw zijn, gewoon 3 lagen over elkaar en niet wachten tot het droog is, ik wil weten hoe het papier zich houd. Ik kleur met BBNC Kleurstiften, Stabilo 68, Tombow Abt vanaf blenderpalet, Stabilo 88, Staedtler Triplus Fineliner, Stabilo Power, Tombow Abt Dualbrush, Lowbudget glittergelpennen, Faber Castell Pitt, Bruynzeel Twinpoints en Docraft Artiste, dus voor ieders budget wel een passende stift, toch?

Dit kleurt alvast lekker, niks rullen, streept niets, en drukt ook niks door!


En het papier blijft zich gewoon goed houden hoor, top!

Conclusie, als het bij jou doordrukt, dan ligt het heus niet aan het materiaal, maar druk je misschien te hard op je stift…mijn achterkant is nog keurig netjes wit, een ietsje pietsje doordruk van de Stabilo Power, echt minimaal. Ik ben tevreden met deze test…echter wederom niet met de plaat… hier viel het niet gelijk op, dat het kopieer en plak werk wederom elkaar overlapte, had het halverwege aan de kant willen leggen, maar omdat ik als doel had, “natte” materialen testen, ben ik toch doorgegaan…en voordeel van stift, de donkerdere kleuren hebben de meeste “foutjes” in dit geval voor mij goed gemaskeerd… mijn eindresultaat!

20161225_175245-1

Mijn eerste indruk van dit kaartenboekje was eigenlijk heel erg goed, maar ben het nu toch met andere ogen gaan bekijken… let wel, het is MIJN mening hè, dus jij kunt het nog steeds een superleuk boekje vinden. Ik kwam het volgende tegen….

Precies dezelfde plaat, maar dan op de kop… maar wel een hele mooie plaat, die ga ik dan beslist ook nog doen, in een volgend review…. maar over de volgende twee platen heb ik ook nog wel een opmerking…

Gekopieerd, gespiegeld en geplakt…allemaal prima, want de tekening op zich is helemaal niks mis mee, ik vraag me alleen af, waarom dan aan de boven- en onderkant die halve stuks groenten en fruit, dat had met een kleine aanpassing, allemaal rijen met HELE stuks groenten en fruit kunnen zijn. Was het binnen een kader geplaatst, was het gemakkelijk kleuren geworden…maar omdat ik weet dat veel mensen juist op dit soort platen, potlood gebruiken, blend- en doezeltechnieken inzetten om het zo natuurgetrouw mogelijk in te kleuren, is dat juist op de randen van een plaat extra moeilijk! Dat zou ik dus als drukker wel in overweging nemen.

Ik wil natuurlijk niet negatief afsluiten, want er zijn genoeg pluspunten hoor!
*Het papier is super
*Spiraalband, maakt het extra makkelijk je plaat te draaien en je boek dubbel te vouwen
*Perforatielijn, heel makkelijk
*Prachtige platen, echt wel, maar voor mij dus niet allemaal
*A5 formaat, dus een royale kaart om in te kleuren
*32 kaarten om in te kleuren
*Potlood gleed heerlijk over het papier
*Stiften van welk merk dan ook, doen het super op dit papier

Natuurlijk komt dit boek nog een keer onder de aandacht, zeker weten!
Ben jij enthousiast, en wil je zelf dit kaartenboekje hebben, klik dan hier BBNC Landleven

Dit was “Helpende Handen” voor Wendy Kleurt door Johanna Ans