BBNC Tangle Tuinen van Jane Monk, door Johanna Ans

BBNC Tangle Tuinen van Jane Monk, door Johanna Ans

Het tweede boek wat ik van de stapel van Wendy pak, onder het kader van “Helpende handen”, is het boek Tangle Tuinen. Het eerste wat me meteen opvalt, is dat het een erg stevig en dik boek is dus ik begin gelijk te bladeren…. wat een verassing om mee te starten! Spierwit en dik papier, de inleiding vertelt dat je er met potlood, stift en markers in kunt werken…ik vertaal dat gelijk dus, dat betekend met alles dus! En dat is dus wat ik ga doen, van alles testen dus!

20161206_183644-1 20161206_183653-1

Maar eerst ga ik eens lezen, want het boek begint interessant, een duidelijke inleiding, kleurenbasis en kleurenschema’s worden uitgelegd, markeringen maken en kleuren van schaduwen, highlights, achtergronden en kleurgerei, het komt allemaal aan bod. Zelfs een workshop om je eigen kleurenspray te maken. Ook een beginnend kleurder, kan hier wijs uit hoor, want het is allemaal super duidelijk beschreven met veel voorbeelden!

Enkele voorbeelden uit het boek voor jullie! De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt, wat ik altijd top vind dus, een perforatierand om je platen er uit te nemen als je dat prettig vind. De bladzijdes laten zich sowieso al erg makkelijk openvouwen, wat ik dus echt als een pluspunt zie!


Een erg gevarieerd aanbod van platen, grove tekeningen met royale vlakken, maar vooral ook heel gedetailleerd, dus je kunt kiezen wat je op dat moment het meeste aanstaat te doen. Ik heb mijn keuze gemaakt, ik heb wel zin om te “kriebelen”, deze twee vogeltjes wil ik graag in kleur gaan zien…

20161206_183917-1

Ik begin mijn materialentest met de Staedtler Triplus Brilliance, deze gaan voortreffelijk op het papier, zelfs als ik 3x over het zelfde stukje kleur. Daarna gebruik is Derwent Inktense. Dit kleurt niet lekker soepel op het papier, een beetje stroef zelfs!

20161207_101646 20161207_104016


Maar kijk, zie je hoe mooi helder de kleuren zijn geworden, ik heb hier gebruik gemaakt van een aquabrush van een onbekend japans merk, ik heb deze omdat hij een superdunne korte punt heeft. Daarna ga ik verder met Derwent Coloursoft die het prima doen op dit papier.

20161207_104422 20161207_105639

We gaan verder met Het oogje en de “wangetjes”, die ik aanstip met Uni Posca pennen. Dan pak ik opnieuw de Derwent Inktense, ook even een groter oppervlak testen, mengen doen ze wel prima hier hoor, maar het glijdt niet echt lekker. Het resultaat ben ik wel tevreden over. De bolletjes op de rug van de vogel, heb ik al halve maantjes trekkend met Stabilo 88 ingekleurd, gewoon lekker transparant in 2 tinten paars, idee opgewekt door Jane Monk met haar uitleg over verschillende arceermogelijkheden.

20161207_105924 20161207_115914

Het volgende materiaal wat ik uitkies is is het aquarelpotlood Mondeluz van Koh-I-Noor. Ik begrijp niet van mezelf, dat ik me nooit eerder echt in de Koh-I-Noor potloden heb verdiept, want met de paar die ik heb, ben ik steeds weer erg blij, ze doen het dus prima op dit papier

20161207_120424 20161209_092847

Een dun penseeltje voor de Mondeluz om ze optimaal te gebruiken, zorgt voor een mooie heldere kleur, een stipje glitter met een gelpen van de budgetstore. Ik heb ook een setje Lyra Rembrandt Polycolor van 12, dit is gewoon een geweldig goed potlood, en ook dit is een potlood wat ik nooit echt goed heb uitgetest….hoe stom! Superzacht om mee te werken, blenden heel gemakkelijk ook!

20161209_093758 20161209_171548

Ik heb ook enkele Koh-I-Noor Polycolor potloden, kijken wat deze doen in Tangle Tuinen. Met de gekleurde Microns van Sakura heb ik met de stippeltechniek, pointillisme, de cirkeltjes in de staart ingekleurd, steeds met 2 verschillende kleuren door elkaar.

20161209_171619 20161209_190437

Ik hou er van om veel verschillende materialen door elkaar te gebruiken, daarom vind ik zo’n boek wat verteld, geschikt voor vrijwel alle materialen, heerlijk om dat ook daadwerkelijk bewust uit te testen. Ik ga dan ook verder met wat echt “natte” materialen, te beginnen met de Spectrum Noir Colorista. Deze gaan echt super glad, maar vloeien ook lang door, wat betekend dat hoe secuur je ook werkt, de inkt toch over de zwarte lijnen vloeit. Je kan daar “gebruik” van maken, of er rekening mee houden niet tot tegen de zwarte lijn te kleuren. Tegelijk zegt dit vloeien je ook, dat de kleuren makkelijk te blenden zijn, je hebt daar de “tijd” voor.  De volgende bloem heb ik ingekleurd met de glitter- en metallic gelpennen van Action, voor het eerst dat ik de metallic niet fijn vond glijden, ze “stroopten”… de glitter daarentegen gingen perfect!

20161209_194431 20161209_200607

Waarom laat ik toch steeds maar kleine stukjes zien, en geen foto van hoe ver ik nu ben… nou, dat is het leuke van mixed media, gebruik maken van verschillende materialen, dat het eindresultaat een verassing is… die hou ik dus nog even in spanning, zo maar! We gaan verder met Ecoline Brush pen van Talens, heel slecht idee, droogt niet egaal op, met de blender erbij, gaat gelijk met het aanraken van het papier, het papier rullen. Ook als ik de inkt op een cd schijfje kleur, en vandaar de kleur oppak met de blender. Gelukkig was het maar een halve bloem,net als die ik deed met de Docraft Artiste, die droogt ook niet mooi op, erg streperig!

20161209_202131 20161209_203149

Maar Anske gaat vrolijk verder hoor, ik laat me niet makkelijk terughouden door een onderdeel wat minder mooi is dan de rest… het gaat mij om het eindresultaat, en natuurlijk om de test zelf, wat kan ik beter niet gebruiken in het boek! Ik kies nu voor Stabilo 88 om al die kleine rondjes in te gaan kleuren, ik “verdeel” de pagina in drieën, oftewel 3 kleurgroepen, paars, blauw en rood, de grotere cirkels kleur ik in met Decotime alcoholmarkers van Action, ook deze gaan super op het papier, maar net als de SN Colorista, vloeien deze door, nu maak ik er dankbaar gebruik van, want vind het effect van een waas rondom de cirkels wel leuk voor in een achtergrond.

20161209_212017 20161209_214131

En dan rest me nu nog alleen de achtergrond, jeetje, hoe ga ik die aanpakken, te gedetailleerd om met pastelkrijt of -potlood aan de slag te gaan, Weet je, ik doe eens gek en pak de Spectrum Noir Sparkles….en dat had ik dus niet moeten doen! Door het fantastische “scherpe” penseelpuntje, zijn deze uitermate geschikt om gedetailleerd te werken, dus makkelijk om de rondjes ook, maar echt niet geschikt voor grote oppervlakken, dan dekt het geheel niet mooi. Het middengedeelte heb ik dan ook twee keer gedaan, om een enigszins glad resultaat te krijgen.

20161209_230549

Zie hier het eindresultaat, al met al, vind ik het een erg leuke en vrolijke plaat geworden. Heb ik nog allerlei andere materialen die ik op dit papier wil gaan loslaten, maar dat bewaar ik voor een nieuwe blog!

20161209_234521-1

Wil jij ook graag aan de slag met jou eigen kleurmaterialen, dan is dit boek Tangle Tuinen te koop bij BBNC voor de prijs van €12,50

De helpende hand van Johanna Ans voor Wendy Kleurt